Crveni karmin je MOĆ? Da li ste znali za šta je još sinonim pored moći?!

piše: Nevena M.

februar 1, 2023

„Ljubav“, „Avantura“, „Zavođenje“, „Ljutnja“, „Strast“ i „Opasnost“ su samo reči koje nam padaju na pamet kada pomislimo na CRVENU boju.

Nijansa koja izaziva posebnu uspomenu u svakom od nas i nesumnjivo je jedna od najpopularnijih boja na svetu. Crveni karmin je najlakši način da kanališete svu snagu koju ova boja nosi i omiljena je šminka medju ljubiteljima lepote.

Kakva je istorija crvenog karmina i šta on simbolizuje? Vodimo vas na putovanje u prošlost da naučimo nešto o ovoj prelepoj nijansi i njenom značaju u istoriji.

Crveni karmin je sada već jedan od sigurnih predmeta koje ćete naći u ženskom neseseru za šminku.  Istoričari smatraju da su stari Sumerani iz 3500. godine pre nove ere, u južnoj Mesopotamiji, bili prvi pronalazači karmina. Crvene stene su mrvili u prah kako bi usne bojili crvenom bojom. Medjutim, neki vole da taj izum pripišu staroegipatskoj eliti. Poznato je da je Kleopatra nosila boju za usne napravljenu od zgnječenih insekata pomešanih u vosku da bi se stvorila crvena mrlja. Crveni karmin je bio simbol statusa.

Crveni karminfreepik.com

Drevni grčki gospodari su zahtevali od prostitutki da nose crveni karmin kako ih muškarci ne bi pomešali sa drugim ženama.

U Aziji, Kina je prva stvorila balzame za usne, a crvena je bila najdominantnija boja.

Tokom mračnog doba u Evropi, crvene usne su označavale svog nosioca kao reinkarnaciju djavola.

Elizabeta I, engleska kraljica koja je volela crvenu boju i verovala je da ima lekovita i zaštitna svojstva, popularizovala ga je. Medjutim, situacija u Britaniji se promenila jer je kraljica Viktorija smatrala da je boja nepristojna.

Istovremeno, u Francuskoj su žene često nosile šminku sa punim licem rumenila za usne kao znak dobrog društvenog položaja.

Nošenje crvenih usana i danas osnažuje žene. Šik je, elegantan i laskav, odvažan, prkosan, nesporno ženstven i vizuelno moćan. Žene imaju izbor kako će izgledati i koju kozmetiku će koristiti. Izbori u šminkanju koji su danas dostupni vam omogućavaju da izrazite svoje preferencije. Veliki je izbor koji pomaže u otkrivanju i samoizražavanju. Crvena je boja strasti i snage, a šminka je ogledalo onoga  u šta verujete.

Boja moćifreepik.com

Kada prevučemo crveni karmin preko usana, ne treba da brinemo da li će biti „previše“ jer može značiti mnogo. Može da odiše smelošću i privlačnošću u jednakoj meri.

Sigurno se pitate kako najbolje da nanesete crveni karmin za besprekoran izgled? Prolazimo sa vama kroz naša pravila lepote kako bismo vam pomogli da doživotno usavršite svoje crvene usne!

Razmislite o ostatku šminke

Da li možete da imate crvene usne i jarko roze rumenilo? Možete, sve dok se rumenilo koristi kao prirodno rumenilo – zamislite savršeno ružičaste obraze, crvene usne i oči istaknute i našminkane mačkasto.

Olovke za usne nisu vaš neprijatelj

Prošli su dani kada bi se boja naših usana izbrisala i ostala nam je ona linija kao osamdesetih. Koristite crvenu olovku za usne, ali obojite celu usnu za dodatnu snagu i bezbrižnost pre nanošenja sloja mat karmina.

Crveni karmin je MOĆ?freepik.com

Uskladite crveni karmin

Ukoliko se radi o dnevnom izgledu, neka šminka bude jednostavna. Oči šminkane na crno i crvene usne su prilično upečatljive, pa ih je verovatno najbolje sačuvati za veče – klasično pravilo sa dobrim razlogom.

Nemojte zaboraviti na ceo izgled

Razmislite šta nosite jer to uključuje i dodatke (nakit, boju noktiju). Pune crvene usne često mogu biti savršen pomak za potpuno crnu odeću. Ukoliko nosite crvenu, pokušajte da je malo uskladite sa drugim tonom, ako ne želite da izgledate previše napadno.

Lepota

Zdravlje

Zabava

Moda

Fitness i ishrana

Lifestyle

Putovanja

Astro

Moj dom