Da li ste čuli za DOPAMINSKO oblačenje? Novi, popularni trend oblačenja

piše: Nevena M.

februar 16, 2023

Da li ste čuli za izraz “dopaminkso oblačenje”? Ove sezone se sve više pominje ovaj termin, a mi vam otkrivamo šta on znači.

Dopaminsko oblačenje podrazumeva nošenje veselih, šarenih i razigranih odevnih kombinacija, tačnije komada odeće ili obuće. Dopaminski trend podrazumeva što više dezena i boja. Nije primarno da se sve savršeno uklapa, najbitnije je da se vi u tome osećate savršeno. Trend je postalo apsolutni hit 2022. godine i sve više modnih editorijala kao i influensera promoviše ovaj modni trend, objašnjavajući ljudima o čemu je zapravo reč.

Dopaminsko oblačenjefreepik.com

Ukoliko ste se zapitali kako je ovaj trend dobio ime, tu smo da vam damo odgovor i na to pitanje. Dopamin je jedan od hormona sreće koji u velikoj količini utiče na naše raspoloženje i emocije. Ukoliko je nivo dopamina tog dana visok, jednostavno ćete se osećati raspoloženo i bićete motivisaniji za bilo šta. Ukoliko je nivo dopamina veoma nizak vaša energija i motivisanost će biti znatno niski, što može rezultirati anksioznim i depresivnim ponašanjem. Verujemo da su vam se kockice poklopile i da ste razumeli odakle ovakav naziv. Dakle, ne samo da se na nivo dopamina može uticati putem sna, muzike, hrane ili sportske aktivnosti, već tu slobodno od sada možete dodati i odeću i obuću.

Dopaminsko oblačenje: Novi, popularni trend oblačenjafreepik.com

Prethodne godine neće ostati upamćene kao srećne i vesele, zbog same pandemije, zato su se mnogi modni stručnjaci i naučnici složili sa tim da ova sezona mode treba da asocira na apsolutnu radost i vedrinu. Cilj ovog trenda upravo leži u tome – obući odeću koja će vam podići raspoloženje i doneti radost u svakodnevicu. Moderna psihologija neretko govori o ovom trendu jer je naučno dokazano da odredjene boje poput pink roze, jarko plave, zelene i ljubičaste ne samo da deluju veselo na oko nego i zaista podižu raspoloženje.

Takodje, odeća koju nosimo mnogo da govori o nama samima, pogotovu kada je u pitanju boja. U mnogim državama i kulturama već vekovima, crne i tamne boje simbolizuju tugu i žalost, dok je crvena boja ta koja uvek asocira na ljubav i sreću.

Boje sreće i ljubavifreepik.com

Naravno, sve ovo je jedna veoma individualna stvar, niko vas ne može osuditi na to da se osećate tužno ukoliko nosite crnu ili tamnu odeću, niti vedro ukoliko ste u jarkim bojama. Poenta je pronaći boje, dezene kao i stil, koji vam pomažu da se već pomenuti hormon luči u većim količinama, a samim tim i podiže vaše raspoloženje. Mnogi tvrde da im odredjene jarke nijanse prijaju za nošenje u zimskom periodu ili tokom kišnih jesenjih dana.

Da li ste se možda baš tog dana kada ste nosile tu dugu haljinu osećale kao na crvenom tepihu ili ste noseći vaš omiljeni kardigan bile ubedjene da ceo lokal gleda u vas? Da li ste možda zbog onih uskih pantalona koje vas užasno stežu ceo dan bili nervozni? Stavite na papir ovonedeljne komade odeće koje ste nosili, a pored njih vaša osećanja i emocije u toku tog istog dana. Analizirajte spisak na kraju sedmice i uočićete u kojoj meri odeća, boje, dezeni, nakit ili obuća utiču na vaše raspoloženje u toku dana. Koliko ste samo puta ustali i obukli odeću, umesto što ste ceo dan ostali u pidžami, iako ste znali da nikuda nećete izaći toga dana i zbog čega je tako? Pidžama čini da se osećamo kao da toga dana ništa vredno nismo uradili.

Moda koja trajefreepik.com

Osluškujte sebe, svoje telo i modni ukus. Pronadjite omiljenu nijansu i kupite par odevnih komada u toj boji – testirajte sebe. Ukoliko vam raspoloženje nije jača strana ili ste jednostavno ustali na levu nogu, obucite se u tu boju i proverite ovu teoriju koja je za sezonu obišla svet. Nadamo se da smo vas inspirisali da pokušate ovako nešto!

Lepota

Zdravlje

Zabava

Moda

Fitness i ishrana

Lifestyle

Putovanja

Astro

Moj dom