Zdrava doza ljubavi ili sebičnost?

piše: Snezana

mart 17, 2023

Svakodnevne obaveze, tehnološka zavisnost i gomila informacija, proizveli su nove uslove i način života, zar ne? Trka za vremenom, novcem, obavezama, stvara nam tenziju i život u kojem je stres svakodnevica.
Međutim, vremenom, shvatili smo da ukoliko želimo da opstanemo i živimo, moramo da pronađemo način i ponovo uspostavimo vezu sa sobom.

Problem je globalnih razmera i to potvrđuju sve češći elementi popularne psihologije. Literatura, kursevi, koučevi, edukacije, kao i razni vidovi, trendovi i načini razmišljanja i ponašanja. Jedan od dominantijih trendova je self-love trend odnosno ljubav prema sebi.

Ukoliko ne volite sebe, kako ćete voleti druge? Fraza koju ste barem jednom u životu čuli, zar ne? Ispravna je i zdrava. Svi želimo da budemo prihvaćeni, voljeni, uspešani i to ćemo postići kada se posvetimo sebi i pružimo ljubav, opet sebi. Osobe koje vole sebe, samoprihvataju se. Znaju svoje vrline, mane, mogućnosti, potrebe, želje i prihvataju sebe kao takve. Ljubavlju prema sebi jačaju svoju ličnost, postaju samouvereniji, sigurniji u sebe i svoje ponašanje, potrebe, odluke. Vole sebe, odnosno čuvaju se kako bi obezbedili sebi, ali i svima oko sebe lepši, sigurniji, srećniji i bolji život.

Da li volite sebe?freepik.com

Ukoliko je ljubav zastupljena u normalnim granicama, kada nema preterivanja i prenaglašavanja, to je odlično. Međutim, ukoliko su te granice pomerene, dolazi do pojave različitih vidova ponašanja i stanja koji idu iz krajnosti u krajnost. Ukoliko je manja količina ljubavi u pitanju, takva osoba se povlači u sebe, nesigurna je, neretko i depresivna. Međutim, ukoliko sebe obasipamo ljubavlju, kada od sebe i sjaja oko sebe ne vidimo nikoga i ništa, dobro smo zagazili u sebičnost, egoizam, a vrlo često i u narcizam. Preterivanje nije dobro, pa makar to bila i ljubav.

Pritiskaju nas sve one stvari koje čine život, ali i potreba da se snađemo u tom životu, da ga ispunimo, da živimo, a da se ne izgubimo na tom putu. Pitate se kako u svemu tome pronaći balans?
Čini se lako, ali se vrlo lako sa zdrave doze ljubavi može skliznuti u sebičnost. Rešenje leži u osvešćivanju.
Prvi korak je da shvatimo koliko je ljubav prema sebi bitna i da istu gajimo i negujemo. Drugi korak je da ne zaboravimo da je ljubav bitna kako nama, tako i svakom pojedincu na ovom svetu i da niko nije imun na ljubav. Svako želi da bude voljen i zato kada krenemo da volimo sebe, ne zaboravimo i ljude oko sebe.

Samoljubljefreepik.com

„Samoljublje“ ne sme ugrožavati nikoga ni u čemu, jer tada to nema nikakve veze sa ljubavlju, naprotiv, prerasta u neprimerena ponašanja, pa i patologiju. Ukoliko do toga dođe, ti ljudi se moraju duboko zagledati u sebe i videti šta je pravi razlog njihovog stanja, kao i da pronađu način da to poprave. U protivnom, nikada neće biti zadovoljni i nema te ljubavi koja će ih učiniti srećnim.

Ljubav sama po sebi je lepa, korisna, neophodna i nju zaslužuju svi. Deli se i umnožava i ne kaže se, bez razloga, „ljubav se ljubavlju vraća“. Mislite o tome, radite na tome i tada će ovaj svet biti bolje mesto za život svih nas.

Lepota

Zdravlje

Zabava

Moda

Fitness i ishrana

Lifestyle

Putovanja

Astro

Moj dom