Ko je Džefri Damer? Netflixova drama koja je podigla veliku prašinu o ubici koji ledi krv u venama!

piše: Nevena M.

februar 17, 2023

Netflixova drama o serijskom ubici Džefri Dameru, privukla je veliku gledanost, ali i kritike koje tvrde da je neosetljiva. Da li zapravo znate ko je bio Džefri Damer?

Da li ste gledali seriju na Netflixu?freepik.com

Biografija  

Džefri Damer je bio serijski ubica koji je između 1978. i 1991. godine ubio 17 mladića i dečaka. Žrtve su uglavnom bile Afroamerikanci i gej. Imao je veoma teško detinjstvo jer su mu se roditelji razveli kada je imao 17 godina. Majka ga je napustila i mnogo godina nakon toga se nisu uopšte videli. Ona je tada već dugi niz godina bila bolesna i lečila se od depresije, još nakon rođenja njegovog brata Davida. Otac je pronašao novu ženu koju je Džefri vremenom prihvatio i zavoleo. Imao je čudne navike još od detinjstva, kako jedan od njegovih komšija tvrdi. Voleo je da skladišti delove mrtvih životinja u teglama i da ih secira. Takođe, u svom dvorištu je imao malo groblje životinja sa grobovima i krstićima. Komšije su nekada viđale i mrtve životinje koje je nabijao na grane kao na kolac.

Žrtve

Ciljao je one koji su se selili iz mesta u mesto. Uglavnom je mamio Afroamerikance, Azijate i Latino muškarce koje bi upoznao u gej barovima, autobuskim stajalištima ili tržnim centrima. Bio je veoma metodičan pri traženju svojih žrtava i načinima na koje ih je ubijao. Damer je često mamio žrtve u svoj stan, obećavajući im novac ili seks. Žrtvama bi nakon toga davao alkohol u koji je sipao drogu. Droga bi delovala brzo, pri čemu bi mladići potpuno gubili svest. Silovao bi žrtvu nakon ubijanja, a zatim i raskomadao telo. Neretko se dešavalo da tela ili samo delove sačuva kao suvenire. Njihove kosti bi ubacio u bačvu kupljenu za odlaganje dokaza.

Istina o Džefri Damerufreepik.com

Prva žrtva

Prvu žrtvu je ubio 18. juna 1978. godine, ubrzo nakon što je diplomirao u srednjoj školi u Ohaju. Damer je rekao policiji da je pokupio stopera Stivena Hiksa, odveo ga kući na pivo nakon čega su imali intimne odnose. Međutim, kada je mladić želeo da ode, Damer mu je razbio glavu tegom za vežbanje, a nakon toga ga je i zadavio. Odvukao je njegovo telo u uzak deo iza kuće i raskomadao ga u delove koje je čuvao u kesama za smeće. Fotografisao je svoje žrtve u procesu ubijanja, nakon čega je fotografije čuvao u komodi pored kreveta ili u zamrzivaču. Policija je pronašla veliki broj polaroid fotografija na kojima su bili muškarci u različitim fazama oblačenja, poza i hirurških ekscizija.

Takođe, pred policijom je izjavio kako je neretko jeo delove tela ili iznutrica svojih žrtava. Jednom prilikom je, kako je izjavio, ispržio biceps jedne žrtve zajedno sa povrćem i to pojeo kao obrok. Komšije su policiji rekle kako su više puta osećale ogroman smrad iz njegovog stana, ali je on to objašnjavao kao meso koje mu se pokvarilo jer mu frižider ne radi ispravno.

Uhapšen je u julu 1991. godine i tada je priznao da je ubio 17 mladića i dečaka. U njegovom stanu su  pronađeni ostaci 11 mladića, dok je za ostala ubistva sam priznao. Identifikacija žrtava nije dugo trajala jer je čuvao njihova lična dokumenta. O njegovoj ličnosti mnogo govori i činjenica da je nakon svih ubistava plašio druge zatvorenike u zatvoru ostavljajući lažne delove udova na različitim mestima.

Iako mu je dijagnostikovan granični poremećaj ličnosti, šizotipalni poremećaj ličnosti kao i psihoza, na suđenju je utvrđeno da je pravno zdrav. Nikada nije pokazao kajanje za svoja dela. Osuđen je na 16. doživotnih kazni, a umro je 28. novembra 1994. godine kada ga je zatvorenik Kristofer Skarver ubio u zatvoru u Portidžu. Ubijen je udarcima u glavu šipkom, a zatim je zadavljen, baš kao i njegova prva žrtva.

Lepota

Zdravlje

Zabava

Moda

Fitness i ishrana

Lifestyle

Putovanja

Astro

Moj dom