Šta je KINDLE i zašto je neophodan?

piše: Nevena M.

januar 4, 2023

Za sve ljubitelje knjiga, čitanje predstavlja mir i spokoj kojima teže nakon svakog stresnog dana, ali da li ste se zapitali nekada da li je zapravo moguće čitati i tokom celog dana? Umesto dosadnog Instagrama koji šaltamo tokom pauze na poslu, možda možemo pročitati par stranica knjige koju željno iščekujemo nakon što se vratimo kući. Prestaćete da čitate knjige nakon tajne koju vam otkrijemo . Da, dobro ste čuli, prestaćete da čitate knjige.

Ukoliko kažemo „knjige“, mislimo na fizičke, kupljene knjige, od papira i kartona, ali vi prelazite na Kindle. Kindle je uređaj za čitanje knjiga, poput tableta, sa mnogo prijatnijim ekranom, koji vam omogućava čitanje knjiga u elektronskom formatu. Uveravamo vas da se nećete vraćati na štampano izdanje knjiga nakon svih prednosti koje sada budete čuli…

Pet razloga zašto vam je potrebna besplatna biblioteka u vašem džepu – Kindlefreepik.com

Prvi razlog je najočigledniji i ima veze sa prenosivošću. Primetili ste da u poslednj vreme sve više čitamo knjige koje su velike, debele i koje skoro nikada ne nosimo sa sobom jer bismo morali sve to da spakujemo u ranac ili nešto tome slično. Takođe, u situacijama kada sedite i čekate nekoga (ili prevoz), uvek ćete izvaditi telefon i samo skrolovati po društvenim mrežama bez daljeg cilja. Zapitajte se da li biste umesto telefona skrolovali knjige koje u tom trenutku čitate i da li bi to funkcionisalo za vas. Verovatno da biste se ipak odlučili da ovaj uređaj nosite svuda sa sobom i u svakoj mogućoj pauzi gde jednostavno ne znate šta biste radili, otvorićete ga i čitati.

Zbog same prenosivosti dolazimo i do drugog razloga, a to je količina knjiga koju ćete pročitati u određenom periodu. Sigurni smo da će taj broj biti znatno veći sada kada imate ovaj uređaj, upravo zbog ovih situacija od pet, deset, petnaest ili dvadeset minuta čitanja. Neće vam više biti potreban taj tradicionalni način u kome ćete odvajati tačno određeni deo dana da baš tada sednete i čitate. Jednostavno rečeno, ti kratki vremenski periodi se nakupe i tako dođete do toga da mnogo više čitate u toku dana, a da to ni ne primetite, niti to registrujete kao neko posebno odvojeno vreme za čitanje.

Treći razlog je veoma bitan za ljude koji čitaju na engleskom jeziku, jer Kindle ima ugrađeni rečnik, koji radi čak i kada ste offline. Samo zadržite prst na bilo kojoj reči i dobićete definiciju te reči na engleskom jeziku, a vrlo često i neke dodatne članke koji vas povezuju sa na primer Vikipedijom, a koji će vam omogućiti da razumete bolje šta ta reč ili fraza znači.

Pet razloga zašto vam je potrebna besplatna biblioteka u vašem džepu – Kindlefreepik.com

Četvrti razlog leži u tome što ste ranije sigurno uvek koristili olovku, ili neke bookmarkere da označite delove knjiga koji vam se baš sviđaju, ili neke delove kojima bi jednostavno voleli da se vratite. Kindle to ima automatizovano. Možete vrlo lako highlightovati bilo koju sekciju knjige i vrlo lako se opet vratiti na nju. Osim toga, kod nekih popularnijih knjiga imate opciju i možete da pogledate šta je to što su drugi ljudi highlightovali i šta je to što je drugima bilo zanimljivo i upečatljivo.

Dolazimo i do petog i poslednjeg razloga, a to je noćno čitanje. Svaki Kindle uređaj ima opciju noćnog ekrana sa osvetljenjem. Naravno da taj ekran nije ni blizu prijatan za oko kao ovaj obični bez osvetljenja, ali realnost toga je da možete da čitate u situacijama kada se svetlo često menja, na primer kada se noću vozite kolima, ili kada ste u prevozu  tipa autobusa ili voza. Takođe, u situacijama poput noćnog leta avionom kada mnogi putnici žele da spavaju, imaćete mogućnost čitanja bez da ikoga ometate.

Ukoliko imate partnera koji teško može da zaspi sa svetlom, a vi volite noću da čitate ovo će biti savršeno rešenje za vas. Takođe, najbolja stvar je to što uveče ne morate da ustajete i da gasite svetlo, već samo zatvorite vaš Kindle uređaj i to je to, možete ići na spavanje.

Da li biste posle svih ovih prednosti, bili voljni da probate čitanje na ekranu ili ste ipak ona osoba koja voli da oseti taj specifični miris knjige i njene stranice pod rukama?

Lepota

Zdravlje

Zabava

Moda

Fitness i ishrana

Lifestyle

Putovanja

Astro

Moj dom