Sobne biljke koje će dodatno ulepšati vaš dom

piše: Nevena M.

januar 24, 2023

Lisnate, zelene sobne biljke su divne (i mnoge od njih zahtevaju malo nege), ali zašto ne proširiti svoje veštine vrtlarstva u zatvorenom prostoru, dodavanjem nekoliko cvetnih sobnih biljaka? Biljke koje cvetaju, unose život, boju i miris u vaš životni prostor. Dajemo vam 7 predloga sobnih biljaka kako biste pronašli inspiraciju za svoju sledeću kupovinu biljaka.

Afrička ljubičica

Afrička ljubičicafreepik.com

Mala rastom, afrička ljubičica je prilično laka za negu, kao i pretežno sve sobne biljke. Dostupna u stotinama varijanti, ova kućna biljka sa neobičnim listovima, cveta tokom cele godine plavim, ljubičastim ili belim cvetovima. Držite je vezanom za koren kako biste podstakli više cvetanja, stavite je na svetlost i ona može cvetati godinama.

Begonija

Begonijafreepik.com

Begonija je omiljena sobna biljka mnogim ljudima koji imaju biljke u zatvorenom prostoru i nije teško razumeti zašto: zahtevaju malo nege, a ipak nagrađuju ovu retku pažnju šarenim cvetovima. Sa preko 1000 varijanti, postoji veličina, boja i oblik koji odgovaraju vašem domu pa na osnovu onoga šta vam zapravo treba, možete izabrati onu koju želite.

Orhideje

Orhidejefreepik.com

Orhideje su loše ocenjene jer retko cvetaju, ali ne dozvolite da vas to uplaši. Briga o orhidejima daje priliku da svoje znanje o biljkama stavite na test. Strpljenje i trud rezultiraće savršenim cvetovima na prozorima vašeg doma. Ne zaboravite da orhideja traži puno svetlosti.

Spatifilum (ženska sreća)

Spatifilumfreepik.com

Cvet ženska sreća je prelep i nežan, i pored toga, ne zahteva mnogo održavanja. Ima velike, zelene listove i elegantne bele cvetove. Kada listovi ovog cveta počnu da padaju, vreme je za zalivanje. Važno je da znate da je ovaj cvet otrovan za kućne ljubimce i zato izbegnite kupovinu ovog cveta ako kod kuće imate znatiželjne pse i mačke.

Cvet sreće (lažna detelina)

Lažna detelinafreepik.com

Ukoliko volite ljubičastu boju, lažna detelina je za vas. Svojim listovima boje šljive, ovu šarenu sobnu biljku često pogrešno smatraju detelinom zbog oblika njenih listova. Svetla boja nije jedina stvar zbog koje se lažna detelina ističe među svim vašim kućnim biljkama – fotofilan je( listovi se otvaraju danju kako bi uhvatili sunčevu svetlost, a zatim se zatvaraju noću).

Bromelija (egzotična biljka)

Bromelijafreepik.com

Dodajte trunku tropskih krajeva svom domu uz egzotičnu bromeliju. Biljka u obliku ananasa je iznenađujuće prilagodljiva u zatvorenom prostoru, iako je poreklom iz prašume. Teže ju je naterati da procveta, ali kada izbaci cvetove, isplata je vredna truda. Ima prelep narandžasti cvet koji će dodati vašem domu toplinu i novu boju.

Kalanhoja (boginja suza)

Kalanhojafreepik.com

Poreklom sa Madagaskara i donešena u Evropu davne 1939. godine, Kalanhoja se još naziva i boginja suza jer je po legendi stvorena iz suze jedne zaljubljene boginje zbog čega se ova biljka poklanja kao simbol ljubavi.

Kalanhoja se može još nazvati i zavisnikom svetlosti, što ima smisla jer praktično sve što treba da uradite je da je stavite na sunčano mesto na prozoru i posmatrate kako cveta. Proizvodi sićušne cvetove bez obzira na godišnje doba i dostupna je u raznim bojama.

Lepota

Zdravlje

Zabava

Moda

Fitness i ishrana

Lifestyle

Putovanja

Astro

Moj dom