Najvažniji saveti za SVAKO putovanje?

piše: Nevena M.

februar 8, 2023

Sezona letova, putovanja i pakovanja uveliko je otpočela. Kofer, obuća, odeća, neseseri i sve neophodne stvari su spremne. Fotoaparat i telefon samo čekaju na fotke sa nove prelepe destinacije. Pasoši kao zapeti čekaju na novi pečat. Ništa ne može poći po zlu, mislite, sve je tako savršeno. Naravno i da neće, ali tu je par saveta koji vam u nevolji mogu mnogo pomoći.

1. Uslikajte prvu stranicu vašeg pasoša za svaki slučaj

Čuvajte je u galeriji telefona, ali i pošaljite najbližima kako biste je imali i u njihovom četu. Prilikom gubitka istog ili na primer krađe, ovaj savet će vam znatno pomoći u prelaženju iz strane države u vašu. Lakše ćete objasniti novonastalu situaciju i izbaviti se iz nje. Ovim putem možda čak uspete i da pronađete lopova ako se o takvom nestanku radi, baš uz pomoć vaše fotografije.

2. Кupite lokalnu sim karticu

Kupite lokalnu sim karticu čim sletite na aerodrom u državi u koju ste doputovali i uz pomoć nje ćete imati pristup internetu tokom celog putovanja. Internet nam je danas konstantno potreban zbog posla, ali i zbog kontakta sa najbližim ljudima. Najčešće se lokalne sim kartice isplate mnogo više od kupovanja određenih paketa u vašoj mreži, koja će vam svakako ponuditi najmanju količinu interneta po najskupljoj mogućoj ceni. O surfovanju na internetu bez ikakvog paketa nemojte ni da sanjate, ne želite da vam takav račun stigne na adresu!

3. Novac rasporedite na više mesta

Nemojte nosite veće sume novca jer nikada ne možete znati u kojoj situaciji se možete naći. Deo novca obavezno ostavite u sefu hotela ili u koferu, ostatak ubacite u unutrašnji džep jakne ili torbe i uvek se trudite da vam veoma mala količina novca bude smeštena u džepovima. Ukoliko nosite ranac nikada ga ne stavljajte na leđa, uvek ga nosite na grudima sa prednje strane. Ukoliko ni sa ovim niste sigurni, pokušajte da par novčanica ubacite u obuću.

saveti za putovanjefreepik.com

4. Skinite offline mapu

Potrudite se da pre putovanja uvek skinete offline mapu grada, kao i mapu gradskog prevoza ukoliko ćete se njime služiti. Možete se uvek naći u situaciji da internet ima slabu konekciju ili da u nekim delovima grada nemate dometa. Offline mape će biti savršeno rešenje za vas ukoliko se zateknete u situaciji kada nemate na raspolaganju veliku količinu interneta. Najčešće ne poznajemo destinacije na koje idemo i lako se može desiti da negde zalutamo.

5.Instalirajte aplikaciju avio kompanije

Instalirajte aplikaciju Wizz air pre polaska na put. Wizz air je niskobudžetna avio kompanija koja nudi jeftine avionske karte za lokacije širom sveta. Fokusirani su na veoma dobar odnos cene i kvaliteta i pre nego što odete u neku od agencija obavezno proverite letove ove kompanije. Iznenadićete se za koji novac možete otići čak i na najudaljenije destinacije i koliko je i samo osoblje kompanije ljubazno i divno. Verujemo da se nećete pokajati.

Lepota

Zdravlje

Zabava

Moda

Fitness i ishrana

Lifestyle

Putovanja

Astro

Moj dom