Da li ste znali da možete da vežbate i tokom menstrualnog ciklusa?

piše: Nevena M.

februar 4, 2023

Da li vam dodje da bacite patike u kantu kada pomislite na vežbanje tokom menstrualnog ciklusa? Ukoliko ste zabrinuti kako će ciklus uticati na vašu fitnes rutinu, niste jedini.
Ljudi iz više razloga preskaču treninge kada naidje taj period meseca, ali nema razloga da preskočite vežbanje zato što imate menstrualni ciklus.

Prednosti vežbanja tokom menstrualnog ciklusa

Fizičke i mentalne prednosti vežbanja ne prestaju samo zato što imate menstrualni ciklus. Zapravo, pridržavanje rutine može pomoći u ublažavanju nekih uobičajenih tegoba koje prate ciklus.
Izbegavanje vežbanja vam neće uštedeti energiju niti će pomoći da se osećate bolje. Iskoristite tu nedelju ciklusa kao priliku da isprobate neke nove vežbe, umesto što prekidate sve aktivnosti tokom ciklusa.

Prednosti vežbanjafreepik.com


Pet prednosti vežbanja tokom menstrualnog ciklusa:

Smanjite simptome PMS-a

Ukoliko osetite umor i promene raspoloženja u danima koji prethode ciklusu i tokom istog, redovna aerobna vežba može ublažiti ove simptome.

Iskoristite svoj endorfin

Budući da vam vežbanje prirodno povećava nivo endorfina, može vam poboljšati raspoloženje i učiniti da se osećate bolje. Jedna od glavnih prednosti vežbanja tokom ciklusa je oslobadjanje endorfina i “jak” trening. Takodje, budući da su endorfini prirodni lekovi protiv bolova, prilikom oslobadjanja tokom vežbanja, možete osetiti olakšanje od neprijatnih bolova.

Doživite više snage i moći

Studije su otkrile da prva dva dana vašeg menstrualnog ciklusa mogu omogućiti da doživite veći dobitak u snazi ​​i moći zbog niskog nivoa ženskih hormona.

Borite se protiv bolnih menstruacija?

Ukoliko imate bolne menstruacije, veoma dobro znate koliko to doba meseca može biti neprijatno. Medjutim, vežbe poput laganog hodanja mogu pomoći u smanjenju ovih simptoma.

Efektni treninzifreepik.com

Najbolje vežbe u toku ciklusa

Prvih nekoliko dana menstruacije može biti najneugodnije, pogotovo ako tokom tog vremena često krvarite. Fokus bi trebalo da bude na nežnim pokretima i vežbama.

Lagano hodanje (lagani kardio)

Zadržite kardiovaskularne ili aerobne vežbe nižeg intenziteta ili smanjite količinu koju vežbate. Razmotrite lagani kardio trening, hodanje ili kraće aerobne vežbe. Postoje istraživanja koja podstiču ideju da vaša pluća bolje funkcionišu kasnije u vašem ciklusu.

Joga i pilates

Dva do tri dana pre menstruacije je pogodno vreme za bavljenje aktivnostima poput joge koja može da pomogne u opuštanju vašeg tela i da potencijalno smanji simptome poput grčeva, osetljivosti dojki, umora i bolova u mišićima.

Ukoliko ne osećate nikakvu nelagodu zbog ciklusa, slobodno nastavite sa uobičajenom rutinom vežbanja, ali imajte na umu da se prilagodite vežbama koje vašem telu prijaju. Uzmite predah i smanjite intenzitet vežbe ako primetite da vašem telu ne prija kao inače.

Redovno vežbanje je korisno za vaše telo i um. Ne postoji naučni razlog zašto bi trebalo preskočiti  treninge tokom ciklusa. Zapravo, postoje dokazi da vežbanje može biti od pomoći u to vreme.

Suština je sledeća: nastavite sa vežbanjem, ali smanjite intenzitet, posebno ako se osećate umorno. Menjajte treninge, odvojite dodatno vrieme za oporavak i poštujte ono za šta ste sposobni.

Lepota

Zdravlje

Zabava

Moda

Fitness i ishrana

Lifestyle

Putovanja

Astro

Moj dom