Ove recepte morate imati u kuhinji!

piše: Snezana

27 januara, 2023

Ukoliko ste nekada bili ubeđeni da niste baš vični u kuhinji i da ne znate ništa da spremite za jelo, računajte da je to vreme prošlo. Pitate se kako? Lepo.
Danas, zahvaljujući prijatelju zvanom Google i društvenim mrežama, možete naći obilje recepata za pripremu različite vrste hrane. Znate li šta je zanimljivo? U pitanju su vrlo jednostavni, zanimljivi recepti pomoću kojih ćete napraviti veoma ukusnu hranu. U nastavku vam prenosimo neke od takvih recepata, koji su postali popularni sa visokim stepenom viralnosti.

Pohovani sendvič

Za ovaj ukusni doručak, večeru, a nekome možda i ručak, potrebno je izdvojiti oko petnaest minuta. Ukoliko imate sve rezano, možda i kraće.

Pohovani sendvičfreepik.com

Potrebne su vam dve kriške hleba za jedan sendvič. Crni, beli, ražani, izbor je vaš. Svako parče namažite pavlakom, pospite sa malo bosiljka i na jedan poređajte ono što imate od suhomesnatih proizvoda. Da li će to biti šunka, slanina ili salama, na vama je. Na mesni deo sipajte sitno seckani luk, a potom sve to preklopite drugim parčetom hleba. Dlanom pritisnite gornje parče hleba, kako bi sendvič bio kompaktan i lak za pohovanje. U tanjiru ili dubljoj posudi dobro umutite jaje, ubacite sendvič i stavite na predhodno ugrejanu mast ili ulje. Za par minuta, pohovani sendvič je gotov.
Uz ovo jelo slobodno možete poslužiti jogurt, kiselo mleko ili, ako je večernja varijanta u pitanju, može i hladno pivo.

Špageti sa belim sosom

Složićete se da su špagete jedno od najomiljenijih jela svih starosnih kategorija. Sada imate priliku da se pored konzumenta, upišete i na listu majstora ovog specijaliteta.
Za pripremu ovog jela je potrebno najviše pola sata vremena, pakovanje kvalitetnijih špageta, jedno pakovanja šampinjona, jedan crni luk, origano, so, biber i čaša pavlake.

Špageti sa belim sosomfreepik.com

Kako biste bili ekspeditivni, dok čistite luk i šampinjone, u dublju posudu sipajte vodu, dodajte malo ulja i soli (prstohvat) i čekajte da provri. Kada voda počne da vri, dodajte špagete i kuvajte desetak minuta. Za to vreme sitno iseckajte luk, stavite ga u predhodno zagrejan tiganj. Dok se luk dinsta, dodajte na kolutove isečene šampinjone, sipajte jedan deci vode, smanjite ringlu i, uz povremeni nadzor, dinstajte.

Kada primetite da je u tiganju sve manje vode, a i da su se šampinjoni „predali“, odnosno da su mekani, budite sigurni da su skoro pa gotovi. Začinite ih solju, biberom, origanom i na kraju dodajte pavlaku. Sklonite sa vatre. Procedite šampinjone, dodajte preliv. Ako ste ljubitelj rendanog sira, dodajte ga u svaku porciju proizvoljno. Uz ovo jelo najbolje ide vino. Crno ili belo, šta ko preferira.

Brzi kolač a la jafa

Ne brinite, nije nikakvo špansko selo. Naprotiv. U pitanju je brzi čokoladni kolač koji podseća na jafu.

Jafa kolačfreepik.com

Za pripremu ovog kolača biće vam potrebno oko pola sata. Od namirnica trebaće vam: tri jaja, osam supenih kašika šećera, tri kašike kakaoa, osam kašika brašna, jedan prašak za pecivo, tri pune kašike pekmeza, najbolje od kajsija, deci ipo mleka, dve kašike ulja, sto grama čokolade.

Pre nego krenete u mućenje sastojaka, uključite rernu da se greje na 200⁰ C. Dok se ona greje, mikserom ulupajte jaja sa šećerom dok ne postanu bela, zatim dodajte mleko i ulje. U tu smesu dodajte brašno, kakao, prašak za pecivo i pekmez. Kada sve to lepo umutite, smesu sipajte u tepsiju u koju ste stavili pek papir. Pek papir je odlična stvar, videćete. Ne samo da ne prljate tepsiju, koju posle ne morate da perete, nema ni bojazni da će vam se kora zalepiti. Tepsiju ubacite u rernu, koju ćete smanjiti na 180⁰ C i testo peći pola sata.

Kora je pečena kada vidite da se odvaja od tepsije. A možete i uzeti čačkalicu i bockati je. Ako na čačkalici ne ostaje testo, to znači da je kora pečena. Kada se ispeče ostavite je da se dobro ohladi.

Za to vreme napravite glazuru od čokolade. U manju šerpicu stavite malo ulja, dodajte čokoladu i mešajte da se otopi. Ukoliko vam se čini gusta, dodajte malo mleka i mešajte dok se ne rastopi i ujednači. Tako otpoljenju čokoladu sklonite sa direktnog izvora toplote, ali negde blizu njega da se ne bi zgusnula. Kada kora postane hladna, premažite je pekmezom. Koliko? Koliko hoćete. Ukoliko želite da bude sočniji kolač premažite ga u debelom sloju. Na kraju koru prelijte glazurom od čokolade. Ako ne možete da čekate, secite odmah. Možda ćete se umazati od čokolade, ali ćete sigurno uživati.

Sada kada ste pokrili doručak, ručak i desert, šta kažete? Nije teško to kuvanje, zar ne?

Lepota

Zdravlje

Zabava

Moda

Fitness i ishrana

Lifestyle

Putovanja

Astro

Moj dom