Kako da se vaša deca lakše prilagode prvom školskom danu?

piše: Nevena M.

januar 1, 2023

Leto je proletelo i, iako je teško poverovati, deca se vraćaju u školu. Za decu je to uzbudljivo ili zastrašujuće novo iskustvo, ali to može važiti i za roditelje. Ukoliko ste roditelj srednjoškolca, može vam pomoći da znate da niste sami u svojim brigama.

 sezone povratka u školu smo učinili mnogo lakšim uz nekoliko saveta i trikova kako biste ostali upućeni.

Pomozite svojoj deci da se prilagode promenama

Pobrinite se da se osećaju samouvereno kada vam izražavaju svoja osećanja i da znaju da mogu da  razgovaraju sa vama ukoliko imaju problem. Podržite ih u traženju načina za rešavanje problema koji se pojave. Imajte na umu da ćete možda morati neočekivano da promenite svoj raspored ili se pripremite za virtualnu nastavu i slične smetnje. Postavljanje virtualnog rasporeda učenja unapred, može pomoći i vama i vašem detetu da se lakše nosite s uticajem neočekivanih događaja.

Dobre promenefreepik.com

Organizujte trening pre spavanja

Ne poznajemo mnogo ljudi (dece ili odraslih) koji mogu preći sa kasnog na rano spavanje za nekoliko dana. Prve nedelje škole mogu da budu teške ako je rutina spavanja vašeg deteta poremećena. Odlučite se za idealno vreme spavanja (otprilike mesec dana pre škole) i uspostavljajte ga postupno, dok se ne uspostavi čvrsta rutina. Nagradite bolno, rano budjenje zabavnim aktivnostima poput izleta u park, jutarnjeg kupanja ili zajedničkog spremanja doručka. Svaka porodica je drugačija i ovu ideju možete prilagoditi svojim jedinstvenim potrebama. Zapamtite da je doslednost ključna.

Odrastanje je dobro

Deca, uglavnom, novu školsku godinu smatraju gubljenjem svega zabavnog i uzbudljivog. Podstaknite svoje dete da sanja o nekim novim akademskim ciljevima i interesima koje nikada nije isprobalo. Deca stiču veću slobodu odabira nastave i vannastavnih aktivnosti kako postaju stariji. Naglasite mnoge samostalne odluke koje stariji učenici moraju da donesu, a vaše dete će se sigurno osećati kao da odmah ulazi u cipele „starijeg deteta“.

Imajte novi školski pribor

Jedna od najvećih stvari u novoj školskoj godini je novi školski pribor! Dopustiti vašem detetu da odabere elegantne nove mape, markere i sveske, poseban je dogadjaj. Ukoliko vaša deca žele jedinstveni školski pribor, pomozite im da obične sveske pretvore u umetnička dela uz pomoć boja, flomastera, nalepnica, šarene lepljive trake.

Pogodan priborfreepik.com

Planirajte nagrade

Zakazivanje aktivnosti za povratak u školu bi mogle biti motivacija i nagrada učenicima. Nagrada ne mora biti skupa i postoji mnogo načina da učenje postane zajednički napor učenika, roditelja i učitelja. Glavna ideja je da jednostavno date vašem detetu unapred planirane dogadjaje na kojima će raditi.

Slavite dobre stvari

Ispratite leto uz porodičnu večeru neposredno pred početak škole. Napravite projekciju slajdova fotografija, podelite svoje najdraže letnje uspomene i poslednji put uživajte u letnjoj hrani i aktivnostima ovoga leta. Proslavite sve dobro što dolazi na jesen kao što su hladnije vrieme, školski sportovi, likovne umetnosti i priredbe. Pokušajte da ne zaplačete kad pomislite na to koliko brzo vaše dete raste. Naši životi se sastoje od godišnjih doba, pa čak i tako, svakome može biti teško, posebno detetu. Dete napušta spokojno doba i prihvata novo koje može biti uzbudljivo.

Lepota

Zdravlje

Zabava

Moda

Fitness i ishrana

Lifestyle

Putovanja

Astro

Moj dom