Divlja Nana kao suvenir? Zašto je NANA najpoznatija biljka na svetu?

piše: Nevena M.

septembar 16, 2022

Da li će divlja nana biti vaš suvenir sa izleta?

Upečatljiva i jaka aroma višegodišnjeg začina – divlja nana ili divlja menta. Upotreba divlje nane je danas dobro zastupljena, kao začin i kao lek. Suvi i sveži listovi divlje nane se koriste kao začin za jela ili salate. Daju osvežavajući ukus i prijatnu aromu, pre svega zbog eteričnog ulja sadržanog u njima.

Jedna je od najzastupljenijih i najpoznatijih biljki na svetu. Izvor je minerala: kalijuma, kalcijuma, gvožđa, mangana, magnezijuma. Sadrži i veliki broj vitamina C, E, K, B6, A i beta karoten.

S’ obzirom da se divlja nana se koristi i u svežem i u sušenom obliku, za sušenje se seče početkom i za vreme cvetanja, tokom jula i avgusta. Sečenje i sušenje treba da se odigra kada je mirno i sunčano vreme, ujutru, nakon što se rosa podigla. Može da se bere i kasno tokom jeseni.

Čaj od nanefreepik.com


Sušenje nane

Postoji nekoliko načina za sušenje nane.

  • Prvi način je da se osuše samo listovi biljke, a kako biste to učinili, potrebno je da nakon što odsečete biljke sa stabljika, pažljivo odsečete sve listiće. Suše se u senci ili u sušaonici do 30 stepeni. Znak dobro osušene nane su tamnozeleni listovi odozgo i malo svetliji odozdo.
  • Drugi način sušenja je sušenje celih strukova nane. Isečene biljke se dobro operu i iscede, a zatim se  vezuju u male snopove koncem ili konopcem, i kače se ispod nadstrešnice. Lokacija sušenja treba da bude otvorena i na promaji. Listovi se mrve nakon potpunog sušenja. Čuvaju se u staklenim teglama ili plastičnim kutijama, postavljenim na suvo mesto.

Lekovita dejstva nane

Nana sadrži jedan od najvećih procenata antioksidanasa među svim namirnicama koje konzumiramo.
Pokazalo se da ima antiupalna, antifugalna ali i antimikrobna dejstva i samim tim se smatra i da ispoljava čak i antikancerogeno dejstvo. Divlja nana se od davnina koristi kao preparat tradicionalne medicine.

Sve biljke iz grupe mente su poznate po svom izuzetnom svojstvu u pogledu nege sistema za varenje, a takodje u intezivnoj je upotrebi za lečenje tegoba u vezi sa gastrointestinalnim traktom. Studije pokazuju da esencijalno ulje napravljeno od ove biljke rešava problem dijareje kao i problem spontanog grčenja creva. Divlja nana umiruje stomak i reguliše varenje.

Divlja nana u borbi sa kancerom

Studije su pokazale da divlja nana može pomoći u lečenju ili prevenciji raka s’ obzirom da ima sposobnost ispoljavanja antimutagenih efekata na ćelije sisara.

Ulje divlje nane

Ulje i njegova upotreba u zdravstvene svrhe datira od davnina kada su prepoznati kvaliteti ove esencije za tretiranje mnogih tegoba.

Smatra se da je ulje peperminta (mente) prejako i umesto njega se koristi ulje divlje nane (spearminta). Divlja nana sadrži manje mentola u poređenju sa uljem peperminta, iako oba esencijalna ulja imaju slična svojstva. Esencijalno spearmint ulje deluje opuštajuće na mozak i u stanju je da ublaži stres na kognitivni centar. Pomaže u poboljšanju koncentracije, dok istovremeno leči glavobolju i probleme vezane sa nervima.

Veruje se da ulje divlje nane poboljšava celokupno zdravlje mozga, a istovremeno ga i štiti.

Različiti menstrualni problemi, poput neredovnih i zaostalih ciklusa, kao i rane menopauze, mogu se prevazići uz pomoć esencijalnog ulja divlje mente.
Povećava lučenje hormona estrogena koji olakšava menstrualni ciklus i osigurava da materica i seksualno zdravlje budu u dobrom stanju.
Ulje divlje nane odlaže menopauzu i ublažava odredjene simptome menstraulnog ciklusa poput mučnine, umora i bola u donjem stomaku.

Dejstvo nanefreepik.com

Neželjena dejstva i upozorenja

Mentino ulje je bezbedno za većinu odraslih osoba kada se koristi u malim dozama. Moguće nuspojave su alergijske reakcije i gorušica.

Kapsule koje sadrže ulje mente su obično “presvučene” kako bi smanjile opasnost od gorušice, ali ako se uzimaju istovremeno sa sredstvima protiv kiseline u želucu, “presvlaka” može da se razgradi brzo i poveća rizik od gorušice i mučnine. Razgovarajte sa svojim lekarom ili farmaceutom o izboru biljnih preparata, njihovim efektima i eventualnom uticaju na lekove koje uzimate.

Lepota

Zdravlje

Zabava

Moda

Fitness i ishrana

Lifestyle

Putovanja

Astro

Moj dom