Pomozite svom detetu kako mu ne bi bilo muka tokom putovanja

piše: Nevena M.

septembar 16, 2022

Kako da put do odmora svima bude lakši i lepši?

Iako trenutno postoji veliki broj prevoznih sredstava kojima se možemo koristiti kako bi stigli na željenu destinaciju, kada putujete sa decom nekako uvek najbolji izbor predstavlja automobil. Možete zastati gde god poželite, pa je samim tim rešavanje mnogih problema olakšano ovim vidom transporta.
Medjutim, mala deca mnogo teže podnose put od odraslih osoba. Vrlo brzo će se požaliti da im je muka, a onda kreću problemi, što može biti neprijatno kako za dete tako i za roditelje.

Pojedincima se simptomi javljaju i nakon samo par minuta u kolima, što vrlo često dovodi i do samog povraćanja. Ukoliko do mučnine dodje, ako ne želite da vaše dete povrati, neophodno je zaustaviti automobil i izvesti dete na svež vazduh. Skretati mu pažnju nekom pričom i sačekati da šetnjica učini da mu bude bolje. Nekoj deci je jednostavno lakše da legnu, pa ako vam kažu to postavite ih da leže na zadnjem sedištu, glavicu smestite bliže vratima, a otvorite sve prozore kako bi protok vazduha bio što veći.

Najbolji saveti kako da detetu ne bude muka tokom putovanjafreepik.com

Ako je ovo česta pojava kod vašeg deteta, poželjno je da pre putovanja kupite neki proizvod, na primer sok, koji je na bazi djumbira. Djumbir pored mnogih pozitivnih dejstava ima i tendenciju umirivanja stomaka. Jeste da ga deca nerado piju i da ukus i nije baš najdivniji, ali obećajte im da će se isplatiti!

A kako ne bi došlo do same mučnine, imamo par saveta za vas i vaše dete.

Gledanje napred tokom puta

Veoma bitna stvar u sprečavanju mučnine jeste da dete postavite tako da gleda napred tokom celog putovanja, po mogućnosti na srednjem sedištu kako bi direktno gledalo u put. Ne dozvolite mu da gleda u igračke, telefone ili slikovnice već se potrudite da njegovu pažnju preusmerite na sam put. Osmislite igrice koje će vam pomoći u tome, kao što su brojanje automobila u određenoj boji koji prolaze, čime ćete mu odvući pažnju sa mučninom, a i naterati ga da gleda ispred sebe.

Gledati van auta u najudaljeniju tačku

Potrudite se da naterate dete da gleda van automobila u najudaljeniju moguću nepokretnu tačku kako bi sprečili nastanak mučnine. Ako je dete još uvek malo pa je ynatno teže objasniti mu kako to da učini, postavljajte mu pitanja koja će ga navesti na to. Na primer da li vidi drvo ili kuću na vrhu one planine. Ukoliko nema previše stvari u okolini, naterajte ga da na nebu traži oblak u odredjenom obliku, što bi trebalo da mu skrene pažnju makar na neko vreme.

Najbolji saveti kako da detetu ne bude muka tokom putovanjafreepik.com

Obratite pažnju na hranu pre puta

Poželjno je detetu dati laganiju hranu pre samog polaska na put, nešto što se lako vari i što neće izazvati tegobe u njegovom stomačiću. Takodje izbegavajte začinjenu hranu, slatko ili sokove, a nastojte da mu date nešto suvo poput peciva ili plazme kako bi dete što lakše podnelo put. Dobar izbor su i pahuljice na primer.

Ostavite otvoren prozor

Neretko ćete od starijih ljudi čuti da kada im postane muka traže da se prozor otvori, pa to možete primeniti i na malom detetu koje to ne ume da vam kaže. Protok vazduha je veoma bitan u ovakvim situacijama i može detetu pomoći da se oslobodi nelagodnog osećaja u stomaku jer zagušljiv prostor i neprijatni mirisi migu pogoršati mučninu.

Putujte noću

Probudite dete tog dana ranije i pustite ga da se tokom celog dana izmori, a na put krenite kasno uveče. Deci je vrlo često lakše da putuju noću jer tada put prespavaju, a verujte nam na reč i vama i vašem organizmu će ovo značiti!

Najbolji saveti kako da detetu ne bude muka tokom putovanjafreepik.com

Lekovi za mučninu

Deci koja su veoma osetljiva što se putovanja tiče, pogotovu ako je u pitanju neki duži put, jednostavno ćete morati da date tableticu protiv mučnine. Ne samo da će im pomoći što se same mučnine tiče već će ih malo i smiriti i uspavati. Posavetujte se sa vašim farmaceutom, pa ako vam on odobri detetu možete dati i pola tabletice. Neophodno je lek popiti makar pola sata pre puta, kako bi delovao što pre. Ukoliko ga dete ne popije na vreme i bude mu muka, dolazite u rizik da ga ispovraća pre nego što počne da deluje.

Lepota

Zdravlje

Zabava

Moda

Fitness i ishrana

Lifestyle

Putovanja

Astro

Moj dom