Koja su lekovita dejstva kantariona?

piše: Nevena M.

jul 31, 2022

Kantarion je višegodišnja zeljasta biljka. Samonikao se nalazi u hrastovim i borovim šumama, na livadama, proplancima i zapuštenim terenima. Trenutno važi za jednu od najtraženijih lekovitih biljaka u Evropi.

Stablo kantariona je čvrsto i može porasti više od 100 cm. Listovi su izduženi i dugi 3-4 cm. Koren je razgranat, a cvetovi žuti. Cvetanje kantariona traje od jula do avgusta. Plod je čaura u kojoj se nalaze tvrde smeđe semenke. Semenke sazrevaju u avgustu i septembru. Kantarion ne trpi previše vlažno zemljište, te obično raste na površinama gde nema mnogo vlage.

lekovita dejstva kantarion – ustilu.rsfreepik

Kantarion ima izuzetno lekovito dejstvo

Kantarion je jedna od najlekovitijih biljaka sa pozitivnim dejstvom. Deluje na zgrušavanje krvi i osvežava srčani mišić. Deluje takođe i na upalne procese, čir na želucu i izuzetno je dobar za zarastanje rana. Najbolje je skuvati čaj od kantariona i blago se umivati sa njim za rane na licu.
Sastojak hipericin, kojeg ima u žutom kantarionu, deluje antidepresivno i ulazi u sastav mnogih antidepresiva koji se proizvode.

Žuti kantarion se može pronaći na livadama i u šumarcima. Ne postoji određeno vreme u godni kada je poželjno i najbolje da se bere zbog svih pozitivnih sastojaka.

Berba žutog kantariona počinje u vreme njegovog cvetanja. Spreman je za berbu čim se rascveta. Berba podrazumeva da se odseče grana dužine od cveta ka korenu. Vezuje se u snopove nakon branja i ostavlja se da visi cvetovima na dole kako bi se osušio u senci i na provetrenom mestu. Osušeni kantarion se čuva na tamnom i suvom mestu. Manje količine se čuvaju u papirnim, a veće količine u platnenim vrećama. Ne bi trebalo da stoji duže od 3 meseca jer nakon toga počinje da gubi lekovita svojstva. Može ići u dalju preradu nakon sušenja.

tinktura kantariona – ustilu.rsfreepik

Na Dan Svetih apostola Vartolomeja i Varnave po pravoslavnom kalendaru tj. Dan Jovana Krstitelja po katoličkom kalendaru, po tradicionalnom verovanju je to  pravi dan da se bere lekovita biljka Kantarion za čaj od kantariona.
Veruje se da na taj dan biljka kanatrion ima najviše lekovitog dejstva. Idealno vreme branja bi bilo izmedju 10 i 12 časova, pod uslovom da nije bilje vlažno i da nema kiše.

Sveža biljka se ili suši u senci na promaji nekoliko dana za korišćenje kao čaj ili se sveža stavlja u tegle sa uljem da bi se dobilo kantarionovo ulje da na suncu odstoji 40 dana, ili se pak stavlja u tegle sa alkoholom ili rakijom da odstoji 20-ak dana i da se dobije tinktura kantariona. Tinktura od kantariona pravi se od sveže ubranih cvetova koji se potapaju u rakiji. Nakon ceđenja, može se piti do tri puta po 30 kapi dnevno, razblaženi u vodi, ili nakapanih na kocku šećera. Koristi se za ublažavanje modrica.

Od kantariona se prave kreme za lice, koje služe za podmlađivanje kože. Takođe ulazi u sastav preparata protiv kožnih oboljenja, ekcema i opekotina. Kantarion može povećati osetljivost kože na sunce, pa se nanošenje i uzimanje preparata na bazi kantariona izbegava pre izlaganja suncu, da ne bi došlo do crvenila i opekotina na koži i sluzokoži.

Lepota

Zdravlje

Zabava

Moda

Fitness i ishrana

Lifestyle

Putovanja

Astro

Moj dom