Da li je nedostatak vitamina A opasan po zdravlje?

piše: Nevena M.

septembar 16, 2022

U današnje vreme, kada je sve postalo nekako ubrzano, često dolazimo do situacije da svoje telo zanemarimo, ne obraćajući pažnju na to kakve nam ono signale šalje. Svaki organizam različito reaguje na mnoge stvari, pa je veoma bitno osluškivati ga i pratiti kakva nam upozorenja on šalje kako bismo što pre mogli reagovati. Opasnosti kao i poremećaji su nekada veoma značajni i vidni, dok se nekada promene ne mogu toliko lako uočiti. S’ obzirom na to, mi vam možemo pomoći da uvidite znakove koje vam vaš organizam šalje kada je u pitanju nedostatak vitamina A.

Vitamin A se često naziva i „zaštitnikom čitavog tela“ upravo zbog toga što je snažan antioksidans koji daje snagu našem organizmu da se izbori sa mnogim oštećenjima. Uzimajući to u obzir, vitamin A je jedan od najvažnijih vitamina kada su u pitanju rast i razvoj, zdravlje očiju, kao i sam imunitet organizma.

Vitamin Afreepik.com

Kako će vaš organizam podneti nedostatak vitamina A?
Imuni sistem našeg organizma postaće veoma slab, a samim tim stvoriće se dobra podloga za lakše pojavljivanje bolesti što dovodi do slabljenja celog organizma. Neke od tih bolesti su infekcija creva, vaginalne infekcije, promene oko očiju, bolesti pankreasa, dok kod trudnica izazivaju promene na fetusu. Nedostatak ovog vitamina je veoma štetan za zdravlje, kao i za samu radnu sposobnost čoveka.

S’ obzirom da smo se upoznali sa opasnostima koje nedostatak ovog vitamina može da izazove, preći ćemo na simptome kojih se treba plašiti kada je ova tema u pitanju.

Iritacije kože
Ako primetite da imate problema sa kožom, kao što su ljuštenje, suvoća ili svrab, postoji verovatnoća da vašem organizmu upravo nedostaje ovaj vitamin. Teže zarastanje rana, stalni osipi po telu, kao i pojava tamnih modrica, takodje su neki od simptoma koji se mogu pojaviti na vašoj koži.

Noćno slepilo
Noćno slepilo se naziva još i kokošje slepilo, a predstavlja tešku mogućnost prilagođavanja vida na tamu. Ova pojava se dogadja i kod ljudi čiji je vid dobar tokom dana ili pri jakom osvetljenju. Osobe sa ovim simptomom imaju problem sa težim snalaženjem u sumraku što može rezultirati i do potpunog slepila noću.

Kserostomija
Kserostomija je smanjenje lučenja pljuvačnih žlezda koja se ispoljava kao osećaj suvoće u ustima. Ova pojava dovodi do otežanog govora, gutanja i žvakanja hrane. Otežano je i varenje i povećana mogućnost pojave karijesa na zubima. Usled ovog stanja, može doći i do toga da oči postanu suve i skore, što može oštetiti mrežnjaču i rožnjaču.

Vitamin Afreepik.com

Infekcije
Osobe sa nedostatkom vitamina A mogu imati češće zdravstvene probleme jer njihov organizam neće moći tako lako da se izbori sa raznim infekcijama. Ukoliko usled infekcije dodje do poremećaja funkcija u organizmu, nedostatak ovog vitamina može dovesti i do infektivne (zarazne) bolesti.

Bitotove pege
Navedeno stanje predstavlja nakupljanje keratina u očima koje izaziva zamagljen vid. Nepravilnog su  oblika i izgledaju kao da su prekrivene penom. Pojavljuju se u predelu otvora očnih kapaka. Često se pojavljuju udružene sa pojavom noćnog slepila.

Plodnost
Nedostatak vitamina A može dovesti do problema prilikom pokušaja začeća, a postoji i mogućnost potpune neplodnosti. Neplodnost se smatra kao najstrašnijom posledicom koja se može pojaviti zbog deficita ovog vitamina.

Keratomalcija
Poremećaj oka koji uključuje sušenje i zamagljivanje rožnjače – čistog sloja ispred zenice. Keratomalcija uglavnom zahvata oba oka, a osim suvih očiju, prvi znak doživljavanja ovog stanja može biti noćno slepilo.

Keratinizacija
Keratinizacija se koristi pri opisivanju tačaka koje proizvode velike količine proteina keratin. Proces je kojim se ćelije pune keratinskim proteinom, umiru i formiraju čvrste, otporne strukture u urinarnom, respiratornom kao i gastrointestinalnom traktu. Navedeni proces dovodi do promena vašeg organizma i  raznih metaboličkih dešavanja.

Usporen rast
Pojava usporenog rasta se najčešće dogadja kod mladje dece i može se uočiti kada vaše dete dugo ne prerasta odeću, mnogo je niže od svojih vršnjaka ili se često za njega misli da je mladje. Poremećaj ne utiče samo na visinu deteta već i na njegovo zdravlje, što može prouzrokovati i probleme sa srcem, ali i poremetiti sposobnost učenja, vid i sluh, disajne puteve, imuni sistem kao i telesnu gradju.

Lepota

Zdravlje

Zabava

Moda

Fitness i ishrana

Lifestyle

Putovanja

Astro

Moj dom