7 najboljih aerodroma na svetu

piše: Nevena M.

januar 24, 2023

Da li znate koji je aerodrom proglašen za najbolji na svetu već osmu godinu za redom? Verujemo da ne, ali zato smo mi tu da vam to otkrijemo. Mnoge zemlje će vas oduševiti svojim aerodromima na samom ulasku u zemlju, dok je to samo mali početak priče tog područja. Aerodromi ne predstavljaju samo pistu kojom se avion kreće, već moraju pružiti sigurnost, toplinu i lepotu svakom putniku koji na njega sleti ili sa njega poleće. Takođe, često igraju bitnu ulogu u stvaranju prvog utiska pri ulasku u određenu zemlju, zbog čega je veoma bitno posvetiti pažnju njegovom izgledu kao i usluzi koju pružaju njegovi zaposleni.

Predstavićemo vam zanimljivu listu 7 najboljih aerodroma na svetu, a neki će vas možda i iznenaditi. Krenućemo od počasnog sedmog mesta.

Sedmo mesto osvaja jedan od najprometnijih evropskih aerodroma – „London Heatrow“. Glavni je aerodrom Londona kroz koji godišnje prođe preko 67 miliona putnika, a sa njega leti preko 90 avio kompanija na preko 180 destinacija širom celog sveta. Sadrži 5 ekstra Lounge-va sa relaks sobama, tuševima i spa centrima, čime vam je omogućen potpuni komfor.

Šesto mesto zauzima aerodrom „Tokyo Henada“ koji raspolaže sa tri terminala. Neobičnost ovog aerodroma je da se u njemu nalazi planetarijum sa preko 40 miliona zvezda, a možete posetiti i verodostojnu repliku tradicionalnog Nihombashi mosta iz 16. veka. Ovaj aerodrom je 3. najprometniji aerodrom u Aziji, a 4. najprometniji na celom svetu.

Aerodromfreepik.com

„Incheon“ internacionalni aerodrom u Seoulu u Južnoj Koreji se nalazi na petom mestu. Postoji spektar atrakcija na ovom aerodromu, kao što su klizalište, muzeji, bioskop, galerije pa čak i teren za golf, koji mame putnike iz celog sveta. Prepoznatljiv je i po 7 parkova i različitih vrtova sa četinarima, orhidejama, kaktusima i lokvanjima koji su dostupni svima. Kapacitet aerodroma iznosi oko 33 miliona putnika na godišnjem nivou.

Četvrto mesto osvaja „Hamad“ internacionalni aerodrom u Dohi, ujedno i jedini putnički aerodrom u Dohi. Poznat je po karakterističnoj arhitekturi koja predstavlja omaž kulturnom nasleđu Katara. Oblik ovog aerodroma je vrlo dramatičan i njegova zaobljenost treba da predstavlja talase i peščane dine. „Hamad“ aerodrom opslužuje oko 30 međunarodnih kao i domaćih avio-prevoznika.

Aerodrom u Dubaiju se nalazi na trećem mestu. Kako je šoping vrlo karakterističan za Dubai, na aerodromu postoji masivan duty free velikih high brendova. Takođe, aerodrom ima i ceo terminal posvećen samo „Airbus 380“ avionima, a na istom terminalu se nalazi i ogromna zen bašta sa drvećem, ribnjacima i klupama gde možete da se opustite i udobno sačekate svoj let.

Drugo mesto zauzima najveći aerodrom u Evropi – „Istanbul“ međunarodni aerodrom. Osvaja srca putnika širom sveta svojom superiornom infrastrukturom, tehnologijom i luksuzom, iako je star tek par godina. U proseku ima oko 150 miliona putnika na godišnjem nivou, dok postoji mogućnost da se ovaj kapacitet po potrebi proširi čak i na 200 miliona putnika.

Svetski aerodromifreepik.com

Pobedničku poziciju, osmu godinu za redom, osvaja „Changi“ međunarodni aerodrom u Singapuru. Tematski je aerodrom jer je prepun prirode (zelenilo, drveće, bašta), a pored toga je jedan od najčistijih i najefikasnijih aerodroma na svetu. Čuveni kišni vortex, vodopad koji drži rekord za najveći unutrašnji vodopad na svetu, nalazi se na ovom aerodromu.

Da li ste možda bili na nekom od ovih aerodroma i kakva su vaša iskustva?
Da li biste možda neki voleli da posetite?
Koji aerodrom bi po vašem mišljenju trebalo da nosi titulu najlepšeg i najboljeg?

Lepota

Zdravlje

Zabava

Moda

Fitness i ishrana

Lifestyle

Putovanja

Astro

Moj dom