Lekovito bilje koje možete uzgajati na terasi

piše: Nevena M.

januar 25, 2023

Prelepa stvar u uzgoju sopstvene bašte je to što možete na svojoj terasi imati neku vrstu kutije prve pomoći, koja može biti korisna za lečenje manjih bolesti. Lekovite biljke se hiljadama godina unazad koriste u lečenju raznih bolesti i ukoliko ih imate na terasi, to vam može uštedeti gomilu novca i vremena kada vam lek zatreba hitno. Dajemo vam nekoliko korisnih lekovitih biljaka koje možete uzgajati kod kuće, na terasi.

Aloe vera

Mesnata biljka čiji se sok koristi za lečenje opekotina, posekotina i rana. Potrebno je da odsečete deo biljke i utrljate ga preko zahvaćenog područja radi brzog zarastanja. Koristi se i za smanjenje upale i glavobolje, kao i za lečenje ekcema.

Aloe verafreepik.com

Pojedine studije sugerišu da ispijanje soka od aloe vere može smanjiti probleme sa varenjem i zatvorom i pomoći u poboljšanju apetita. Međutim, najbolje je biti oprezan u njenoj primeni. Aloe vera se može uzgajati u malim saksijama na peskovitom tlu u savršeno sunčanim uslovima.

Peskavica

Biljka čiji se listovi koriste u mnogim indijskim receptima. Prednosti ove biljke uključuju snižavanje nivoa holesterola u krvi, povećanje telesne težine, lečenje raznih upala, čireva, a korisna je i za dijabetičare. Biljka raste iz semena i možete je posuti u saksiju i pokriti zemljom da biste videli kako seme klija u roku od 3 do 5 dana. Njeno uzgajanje nije ni najmanje zahtevno.

Đumbir

Jedan od najboljih indijskih začina, veoma aromatičan i odličan dodatak kuhinji. Njegove zdravstvene prednosti su ogromne.

Djumbirfreepik.com

Ukoliko osećate mučninu, otežano kretanje, patite od teške probave, imate suv kašljalj, prehladu ili upalu grla, možete zgnječiti i popiti sok od đumbira kako biste dobili trenutno olakšanje. Đumbir je lako uzgajati u saksiji jer dobro raste na senovitim mestima i zahteva vrlo malo održavanja.

Nana

Bogata vitaminom A, vitaminom C i manganom, biljka nane je odličan dodatak vašoj bašti na terasi. Pogodna je za pravljenje ukusnih jela, ali možete napraviti i pastu od listova nane i naneti je na bolne mišiće da biste ih opustili.

Nanafreepik.com

Možete praviti i čaj od nane kako biste smanjili nadimanje ili bol u želucu. Nana je još jedna biljka koja se lako uzgaja i koja zahteva vrlo malo truda sa vaše strane.

Tulsi

Biljka koja se poštuje u skoro svakom domaćinstvu. Pomalo je izbirljiva za brigu, ali njena lekovita svojstva su takva da je dodatni napor vredan svih muka. Prilično brzo se razmnožava iz semena i nije joj potrebna direktna sunčeva svetlost da bi rasla. Samo ako koristite dobro drenirano tlo i toplo zaštićeno mesto, vaš tulsi će rasti lepo i jako. Ukoliko se osećate umorno i potrebno vam je jačanje imuniteta, ili osetite prehladu, ispustite nekoliko listova u toplu vodu i popijte mešavinu koja se iz nje dobija.

Korijander

Biljka koja dodaje dašak svežine jelima i prilično ju je lako uzgajati u bašti na terasi. Zgnječite šaku semena korijandera ravnomerno preko saksije i lagano pokrijte zemljom. Redovno zalivajte zemlju dok seme ne proklija, što bi trebalo da bude poprilično brzo.

Korijanderfreepik.com

Zdravstvene prednosti korijandera su brojne. Najbolji je čistač otrova i teških metala iz organizma, a poboljšava i varenje, pročišćava mokraćne puteve i pomaže kod problema sa čirom na želucu.

List karija

Prednosti upotrebe lista karija su brojne: poboljšava varenje, drži anemiju na odstojanju, pomaže u borbi protiv dijabetesa i sprečava nastanak sede kose. Uzgajanje ovog lekovitog bilja u bašti na terasi nije komplikovano. Ukoliko imate mladu biljku, držite je u delimičnoj senci i đubrite je jednom mesečno, za bolji rast. Specifični su po veoma snažnom orašasto – dimljenom ukusu. U azijskim jelima se koriste poput lovorovog lista u evropskoj kuhinji (i poput njega se uklanjaju pre služenja jela).

Lepota

Zdravlje

Zabava

Moda

Fitness i ishrana

Lifestyle

Putovanja

Astro

Moj dom