Zaboravite na ispucale usne u zimskim danima, a evo i kako!

piše: Snezana

januar 26, 2023

Ukoliko ste i vi neko ko željno iščekuje zimu, sneg i sve one male radosti, složićete se da pravi neprijatelj toj romantičnoj atmosferi mogu biti ispucale usne. Estetski nisu dopadljive i veoma su bolne, te je neophodno šte pre priskočiti njihovom saniranju. Dajemo vam trikove za potpuni zimski doživljaj – kako da doskočite problemu i sanirate vaše ispucale usne. Većina tretmana obavlja se pred spavanje kako bi usne imale dovoljno vremena da se oporave.

Nega ispucalih usanafreepik.com

 

 

  • Pre spavanja namažite usne medom i ostavite da tu i prenoći. Potrudite se da ga ne pojedete. Ujutro kada ustanete, usne će vam biti meke i pune;
  • Namažite usne smesom napravljenom od jedne kašičice maslinovog ulja, jedne kašičice meda i dve kašičice šećera, a potom pomoću četkice za zube, blagim pokretima odstranite sve ispucale delove i mrtve ćelije. Na tako pilingovane usne nanesite balzam koji će ih hidrirati i zaštiti;
  • Piling i odstranjivanje ispucalih delova usana možete obaviti i pomoću sode bikarbone, koja je poznata po antibakterijskom i umirujućem dejstvu na kožu. Da bi ste napravili piling pomešajte malo sode sa kokosovim ulje, pa zatim tu smesu nanesite na usne. Blagim trljanjem uklonićete mrtve ćelije, a kokosovo ulje će omogućiti da iste ostanu hidrirane i zaštićene;
  • Svežinu i hidriranost usana postignućete ukoliko ih namažete vazelinom i ostavite da deluje preko noći. Ali, tu su i kolutovi svežeg krastavca, kao i obloge od zelenog čaja;
  • Maslinovo, kokosovo, bademovo ili susamovo ulje blagotvorno deluje na ispucale i suve usne. Koje god od njih da izaberete, nećete pogrešiti. Dovoljno ga je naneti u tankom sloju i ostaviti da deluje tokom noći. Ujuto višak odstranite četkicom za zube.

Nega usanafreepik.com

Iako se često vezuju za hladne zimske dane, ispucale usne su veoma čest problem i u ostalim godišnjim dobima. Glavni razlog toga jeste izloženost vetru, hladnoći, visokim temperaturama, neadekvatna zaštita i neadekvatna ishrana. Da bi usne bile meke, sjajne i neodoljive neophodno ih je negovati i hraniti.

Pre samog izlaska na svež vazduh obavezno stavite grožđanu mast ili neki kvalitetniji balzam. U hladnim zimskim danima, potrudite se da se dodatno zaštitite šalom, da dišete na nos i da ne ližete usne. Neko bi mogao reći i da se ne ljubite na vetru, ali mi se ne slažemo sa tim. Ukoliko imate adekvatnu zaštitu u vidu balzama, slobodno uživajte. Ljubav samo može poboljšati stvari.

Pored spoljašnje zaštite i nege, veoma je bitno zaštitu sprovesti i iznutra. Unesite neophodno količinu vode. Vodu često zaboravljamo, a ona je od vitalnog značaja za naš organizam, kožu i usne. Svaki dan unesite najmanje dve litre ove dražesne tečnosti i budite sigurni da će vam čitav organizam i usne biti zahvalni. Takođe, neka vam sveže voće i povrće bude svakodnevni izbor kako biste uneli neophodnu količinu dragocenih vitamina i minerala. Jedite zeleno voće i povrće, bogato E i B vitaminima i ne brinite.

Pored sjaja u očima, od gore pomenute ljubavi, bićete poznati i po sjajnim i neodoljivim usnama. Nasmejte se i krenite u život samosvesni, svoji i neodoljivi.

Lepota

Zdravlje

Zabava

Moda

Fitness i ishrana

Lifestyle

Putovanja

Astro

Moj dom