Istanbul – grad na dva kontinenta

piše: Snezana

januar 10, 2023

Ukoliko odlučite da posetite Istanbul, znajte da će to putovanje biti nesvakidašnje. Razlozi su brojni. Činjenica da je to jedini svetski grad koji se prostire na dva kontinenta podrazumeva mogućnost da ćete po dolasku biti smešteni na jednom kontinentu, a ići u obilazak lokaliteta na drugom. Grad se prostire na 150 kilometara dužine, ima skoro 15 miliona stanovnika i oko 5 miliona svakodnevnih turista. Grad možete sa lakoćom obići gradskim prevozom. Međutim, ukoliko u Istanbul putujete preko aranžmana turističke agencije, budite sigurni da će iskusni turistički vodiči dobro organizovati obilazak.

Putovanje autobusom podrazumeva put od desetak sati tokom kojeg se prelazi razdaljina od oko 950 kilometara. Polazak je najčešće u popodnevnim satima, a vožnja noćna. Stižete u jutarnjim satima, taman da uz panoramsko razgledanje uhvatite i buđenje samog grada. Razgledanje obuhvata staro jezgro: Zlatni rog – rukavac koji odvaja stariji od novog dela evropskog Istanbula, most Galata, a potom moderne kvartove Beyoglu i Taksim i spuštanje do Bosfora. Vodič vas zatim vodi pravo u hotel u kojem ćete se odmoriti, osvežiti i spremiti za pešačku turu.

Vodič će vas odvesti do Kapali čaršije, najveće i najprometnije pijace na svetu, kako biste odmah osetili duh pravog Istanbula. Miks mirisa, boja, ukusa, jezika. Obilje začina, slatkiša, suvenira, voća, garderobe i sve to uz nezaobilazno cenkanje. Ukoliko ste mislili da ne znate da pregovarate, ovde ćete to vrlo brzo naučiti. Turci su veliki trgovci i od malih nogu se uče da budu dobri u ovom poslu. Navalentni su, ali vrlo ljubazni i pošteni, tako da ne brinite, neće vas prevariti.

Istanbulfreepik.com

Vreme je da se vratite u hotel nakon napornog dana, sumirate prvi dan u Istanbulu, a zatim uplovite u prve istanbulske snove.

Sutradan, odmah posle doručka, u pratnji vodiča krenite u obilazak najpoznatijih lokaliteta. Aja Sofija je najposećenija atrakcija u gradu, koja je više od hiljadu godina bila hrišćanska bazilika, nešto kratko katolička katedrala, džamija, bolnica, a danas je muzej. Često je menjala vlasnike, ali je uvek bila oličenje lepote, bogatstva i pravo remek delo vizantijske umetnosti i kulture. Nastala je u petom veku po nalogu vizantijskog cara Justinijana. Godine 1934, osnivač turske države Kemal Ataturk proglasio ju je za muzej i taj status je imala sve do 2020. godine kada je ponovo pretvorena u džamiju. Slobodna je i otvorena za posete, čak i u vreme molitve, ali morate ispuniti kodeks oblačenja koji zahteva muslimanska vera.

Moć, bogastvo i luksuz islamske države možete videti obilaskom srca otomanske države, Topkapi palate. Podigao ju je Mehmed II Osvajač, a status prestonice nosila je sve do 1856. godine, kada ju je sultan Abdulmedžid I preneo u Dolmabahče palatu.

Svetska metropolafreepik.com

Topkapi je objekat u kojem je radio i živeo sultan zajedno sa svojim saradnicima i porodicom. Službene prostorije, livnice novca, harem, dvorišta, vrtovi, bašte. Topkapi je danas muzej u kojem se nalaze predmeti, oruđe, oružje, optočeni zlatom, sedefom, dijamantima, svilom. Obilaskom Topkapi palate dobićete najpotpuniju sliku moći, bogatstva, sjaja i dominacije otomanskog carstva.

Plava džamija je jedan od ključnih simbola Istanbula. Podigao ju je sultan Ahmet I po kojem je dobila prvobitan naziv. Međutim, zahvaljujući dominaciji plavih pločica koje uređuju unutrašnjost ovog istorijskog i grandioznog objekta, danas nosi naziv Plave džamije.

Obilazak azijskog dela je obavezan! Jedan od najlepših lokaliteta je vidikovac Camlica sa kojeg se pruža pogled na evropski deo grada i Bosfor. Kompletna slika i sumiranje utisaka u jednom kadru. Krenite nakong vidikovca u pravcu Uskudara, starog azijskog naselja. Prošetaje uzanim uličicama, popijte piće na samoj obali, a potom otplovite do Devojačke kule, simbola naselja, ljubavi i sudbine. Posetite glavnu pešačku i trgovačku ulicu Bagdad i proverite cene. Zahvaljujući cenkanju koje ste naučili, ovde bolje prođete. Puni utisaka, vratite se u hotel i predahnite.

Obilazak Istanbulafreepik.com

Obilazak Istanbula zaokružite spajanjem obe obale. Krstarenje Bosforom će vam omogućiti da grad doživite na poseban način, sa reke, odakle će vam pogled prelaziti preko Dolamabahče palate, Ortakoj džamije, evropske kule Rumeli hisari, te mnogih drugih znamenitosti oba kontinenta.

Istanbul je grad svakodnevnih dešavanja, istorijskih činjenica, grandioznih objekata, nemirnog duha, opojnih mirisa, zavodljivih ukusa, grad sjaja, bogatsva i dominacije.
Jednom kada ovde dođete, poželećete to iznova!

Lepota

Zdravlje

Zabava

Moda

Fitness i ishrana

Lifestyle

Putovanja

Astro

Moj dom